Morsink
Morsink

Snel zoeken

Is een bouwkundige keuring aftrekbaar?

Bij het kopen van een woning komt er veel op je af. De aankoop van een woning is een nieuwe stap, een investering in de toekomst en een nieuw hoofdstuk in je leven. Een aankoop gaat gepaard met meerdere kostenposten. Het is dan ook goed om te weten welke kosten aftrekbaar zijn en welke niet. Dit geldt bijvoorbeeld voor de bouwkundige keuring.

Een bouwkundige keuring verstandig?
Het kopen van een woning doe je vaak maar eenmaal of enkele keren in je leven en is dan ook niet zomaar iets. Tijdens een bouwkundige keuring wordt alles in de woning goed geinspecteerd, waardoor je bouwkundig precies weet wat je te wachten staat wanneer je de woning koopt. Je krijgt na afloop van de inspectie een duidelijk overzicht met alle bevindingen in een bouwkundig rapport. Deze bevindingen lichten we graag na afloop mondeling of schriftelijk toe.

Is een bouwkundige keuring verplicht?
Naast een voorbehoud financiering, dat bij kopers veelal bekend is, is een voorbehoud voor een bouwkundige keuring al sinds 2018 opgenomen in het model koopovereenkomst dat is vastgesteld door de brancheverenigingen voor makelaars, de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis. Evenals een voorbehoud financiering is een voorbehoud voor een bouwkundige keuring niet verplicht. Meerdere hypotheekverstrekkers vinden vooral bij oudere woningen, alleen een taxatierapport niet voldoende en eisen ook een bouwkundige keuring. Bij een verplichte bouwkundige keuring zijn de kosten altijd fiscaal aftrekbaar.

De bouwkundige keuring is meestal verplicht indien de noodzakelijke renovatiekosten van de woning minimaal 10% van de marktwaarde bedragen of indien uit een taxatierapport blijkt dat een bouwkundige keuring wordt geadviseerd.

Nationale Hypotheek Garantie
Bij de aankoop van een woning met Nationale Hypotheek Garantie komt het vaak voor dat een bouwkundige keuring wordt gevraagd, ook in dat geval in de kosten aftrekbaar.

Een bouwkundige keuring is fiscaal aftrekbaar als het rapport wordt aanevraagd bij de aankoop, verbetering of onderhoud van een woning. Dit is veruit in de meeste situaties het geval.

Voor meer informatie over bouwkundige keuringen neem gerust contact met ons op.

Laatste nieuws